Now faith is the assurance of things hoped for, the conviction of things not seen. For by it the people of old received their commendation. By faith we understand that the universe was created by the word of God, so that what is seen was not made out of things that are visible. Hebrews chapter 11 verse 1-3.

May the God of Abraham, Izaak and Jacob be glorified by sharing the message of Salvation on this website. May He reveal His entire truth to you as is written in the Bible! May He reveal His plan of Salvation to both the Jew and the gentile as is prophesied in romans 11. Hear O Israël, Yahweh is one, and you shall love Yahweh your Elohim with all your heart and with all your soul and with all your might (Deuteronomy 6:4). Jesus, the Son of God, said, "Hear O Israël, Yahweh our God, Yahweh is one (Mark 12:29-30)." There is no respector of persons with God. In Jesus we are one. May the Holy Spirit lead you into a deeper love relationship with Jesus! Jesus is of God but He's fully a man, and He was born to be our Saviour and our King.

maandag 12 november 2012

Het dierenrijk

Een jaartje terug las ik in het tijdschrift "Weet, brengt je bij kennis" iets over het dierenrijk. De discussie ging  er over waarom er haaien en spinnen en allerlei enge zeewezens zijn op aarde. Ik was benieuwd hoe de discussie verder ging. Mijn vraag: waarom is de schepping enerzijds zo mooi en anderzijds zo gewelddadig? Dit kreeg ik als antwoord op mijn e-mail:

In de Bijbel staat geschreven over de krokodil(leviathan), en dat het lam met de leeuw zal weiden. Ik zie nu al in de schepping terug hoe machtig Onze Schepper is en hoe mooi en liefdevol Hij het zich voorgesteld heeft. Ik zag laatst hele mooie foto's van dierenliefde van dieren onder elkaar. Toch vroeg ik mij af wat er nog meer wordt gezegd over de schepping. Er rust natuurlijk ook een vloek op de aarde, maar waarom zoveel enge zeewezens e.d.? Gelukkig leven ze onder in de zee! Toch bleef ik erover na denken en dit is de conclusie naar aanleiding van een reactie op de vraag aan de redactie van Weet:

Of iets eng is of niet, is natuurlijk een kwestie van smaak. God houdt kennelijk van variatie en wellicht heeft Hij een groot gevoel voor humor! Maar dieren eten elkaar ook op! Waarom leven dieren onder elkaar en dieren en mensen met elkaar soms in vijandschap? Veel onderzoekers hebben gedacht, dat bijvoorbeeld chimpansees altijd in vrede met elkaar leven, maar ook daar hebben ze gezien dat ze elkaar kunnen vermoorden als ze echt heel kwaad zijn. Het heeft natuurlijk te maken met wat we de ‘zondeval’ noemen. Adam en Eva waren door God benoemd als de heersers (=beheerders) van de aarde. Toen ze ongehoorzaam werden en de duivel gehoorzaamden, gaven ze daarmee als het ware hun verantwoordelijkheid uit handen en ging de duivel daarmee aan de haal. In de periode tussen de zondeval en de zondvloed schijnt dat nog wel meegevallen te zijn, omdat er voldoende voedsel was voor iedereen. Maar na de zondvloed, als de aarde er maar kaal bijligt en het klimaat totaal veranderd is, heerst er grote voedselschaarste, en gaan de dieren op elkaar jagen. En ook de mens is niet meer veilig voor hen. Daarom zegt God ook tegen Noach: “Vrees en schrik voor u zal er zijn bij alle dieren van de aarde en bij alle vogels in de lucht, bij alles wat over de aardbodem kruipt en bij alle vissen in de zee; zij zijn in uw hand gegeven. Alles wat zich beweegt, waarin leven is, zal u tot voedsel dienen; Ik heb het u allemaal gegeven, evenals het groene gewas.” (Genesis 9:2-3 Herz. St.Vert.) Dus God zorgt ervoor dat de dieren de mensen niet zomaar aan zullen vallen.
    In de geologische lagen van na de zondvloed kun je zien wat er gebeurde, en dan voornamelijk bij de verschillende soorten dinosauriërs. De zes soorten die de ark overleven ontwikkelen zich tot enkele tientallen verschillende soorten. Die variatie zit n.l. in het genetisch materiaal van mensen en dieren. En zie je in het begin alleen maar planteneters (er was voor het kleine aantal nog voldoende voedsel), gaandeweg zie je vrijwel dezelfde soorten veranderen in vleeseters (ander gebit). Bepaalde soorten bleven planteneters, en deze ontwikkelden allerlei verdedigingsmechanismen, zoals hoge beenplaten op de rug, of een nekplaat, zodat geen vleeseter hen van achter de hals kon doorbijten, en soms een benige knots aan het staarteinde. Nu, om diverse redenen waren de dino’s niet in staat om te overleven en de meesten zijn dan ook uitgestorven. Niet allemaal, want er zijn wereldwijd honderden verhalen over – meestal onaangename – ontmoetingen met deze beesten. Mensen konden niet met ze samenleven toen ze de aarde steeds verder gingen bewonen, en hebben ze dus vrijwel totaal uitgeroeid.
    Gelukkig komt er een rijk van vrede, waarbij de vloek in de schepping is opgeheven, de duivel veilig is opgesloten en Christus regeert. Later komen er een nieuwe hemel en aarde, waarbij alles volledig perfect zal zijn. We hebben dus gelukkig een betere wereld in het vooruitzicht!

We weten niet hoe de dieren eruit zagen voor de zondeval. Sterker nog, we weten een beetje hoe de dieren eruitzagen die uit de ark van Noach kwamen, maar ook niet exact. Na Noach is er nog erg veel gebeurd. De dieren, maar ook de mens, moesten zich aanpassen aan heel grimmige en nieuwe omstandigheden. De aarde was immers een grote chaos na de zondvloed. Daardoor veranderden de dieren en mensen ook. 
Zat er een ijsbeer in de ark? Waarschijnlijk niet want waarom zou die beer een witte jas aan moeten als er nergens ijs te bekennen is? Omdat het klimaat en het voedselaanbod erg veranderde, zijn sommige dieren andere dieren op gaan eten. Inmiddels komt er inzicht vanuit de genetica hoe de genen het uiterlijk van het leven aan kunnen sturen. Er hoeven maar een paar schakeltjes omgezet te worden en een beest maakt een snavel in plaats van tanden aan. Zo zijn ook ‘enge’ aanpassingen – zoals (gif)tanden, klauwen, stekels en schilden – aanpassingen aan de strijd om het leven die na de zondeval is losgebarsten. 

Drawn by Aline Kruijthoff

Drawn by Aline Kruijthoff

Books I recommend reading...

  • Our Hands Are Stained With Blood by Michael L. Brown